martazebrowskaMarta Żebrowska ma nietypową pasję w życiu. Są to pierniki, które wypieka i ozdabia w prowadzonej przez siebie Pracowni Artystycznej Lukrecja. Opowiada nam o tym w wywiadzie.
- Trudno robi się pierniki?
- Raczej nie, jeśli masz dobry, sprawdzony przepis to nie jest to trudne, przynajmniej dla mnie. Chociaż moze tak mi się tylko wydaje, bo upiekłam ich już tysiące.

Czytaj więcej...

jaMarcin Torbiński zajmuje się zawodowo fotografią, od wielu lat uwieczniając w obiektywie eventy, osoby i miejsca. Opowiada nam o swojej pracy i pasji.
– Trudno jest być fotografem?
- Jeśli mamy na myśli zawód, to jest to specyficzna praca. Musimy fotografować na wysokim, powtarzalnym poziomie, dbać o relacje z klientem, rozumieć jego potrzeby, wypracować z czasem swój styl, a co najważniejsze być sumiennym i uparcie poprawiać swoj warsztat. Jest to ciekawy zawód, mamy wiele obszarów do wyboru: fotografia wnętrz i architektury, produktowa, reklamowa, modowa, portretowa, reportażowa, krajobrazowa. Bycie wybitnym fotografem nie oznacza biegłości we wszystkich tych przestrzeniach, a często najlepsi zajmują się tylko jedną dziedziną.

Czytaj więcej...

paweł mikołajewski 2Rozmowa z Pawłem Mikołajewskim, burmistrzem gminy Biały Bór.
- Biały Bór to mała gmina. Ale czy z potencjałem?

- Na ponad setkę gmin naszego województwa jesteśmy faktycznie maleńką gminą, nominalnie 5200 mieszkańców to niewiele. Ponad połowa naszego terytorium to lasy i jeśli chodzi o potencjał naturalny, to faktycznie super sprawa, być może nie daje to wielu miejsc pracy, ale komfort zdrowego i spokojnego życia wśród pięknej natury na pewno. Mimo takiego stanu, to jednak nie lasy są naszym głównym potencjałem rozwoju, są nim zasoby kruszyw naturalnych. Wokół Białego Boru jest tyle kruszyw, że to prosi się o utworzenie tutaj zakładu przetwórstwa budowniczego. Cegielnie, czy nawet polbruki, to może być przyszłość.

Czytaj więcej...

potrawywigilijneŚwięta. To czas przepełniony radością, rodzinną atmosferą i zapachem choinki. Z drugiej strony przekleństwo dla tych, którzy wiecznie są na diecie i walczą z nadmierną ilością zbędnych kilogramów. Tradycja mówi bowiem o kosztowaniu 12 potraw, które nie rzadko uzupełniamy jeszcze słodkościami - bo jak tu nie oprzeć się babcinemu sernikowi czy kusząco wyglądającemu makowcowi? I tak w kółko przez 3 dni. A potem... Z przerażenia wytrzeszczamy oczy patrząc na wagę.  Czy w tej sytuacji można uniknąć dodatkowych kilogramów i nie płakać z rozpaczy w przymierzalni podczas wyboru sylwestrowej kreacji po świątecznym obżarstwie? Czy można w jakikolwiek sposób sprawić by święta były fit? Oczywiście, że można. 

Czytaj więcej...

mk4

Wywiad z Maciejem Wawryniukiem, Szefem Kuchni firmy "Kamis"i ekspertem programu „Kulinarnie Mocni”

- Skąd czerpie Pan inspiracje do tworzenia przepisów?
- Inspirację do tworzenia przepisów czerpię z produktów, które są przekazywane beneficjentom Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej. W ślad za tym staram się wymyślać kreatywne propozycje w oparciu o to, co się dzieje w świecie kulinarnym. Oczywiście sezonowość odgrywa bardzo ważną rolę, szczególnie przy takiej akcji jak „Kulinarnie Mocni”, ponieważ wpływa na cenę produktów. Osobiście ciekawe są dla mnie inspiracje pochodzące z innych krajów np. śródziemnomorskich. Na pewno nie powinny nas przerażać, ale pobudzać naszą kreatywność do próbowania nowych smaków.

Czytaj więcej...

Aleksandra DamentkoRozmowa z Aleksandrą Damentko, koordynatorem programu "Kulinarnie Mocni", dietetykiem.

- Niedawno w miejscowości Grzmiąca odbyły sie warsztaty kulinarne w ramach programu „Kulinarnie Mocni”. Jaki jest cel tej inicjatywy?
- "Kulinarnie Mocni" to społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej,  oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania, oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw i ziół. Akcja wpisuje się również w trend nie marnowania żywności i ideę włączania społecznego.

Czytaj więcej...

AnnaMalinowskaTopLaserKozalinDepilacja laserowa staje się coraz bardziej popularna. Korzystają z niej nie tylko kobiety, a sam zabieg jest nieskomplikowany. Rozmawiamy o tym z Anną Malinowską, właścicielką TOP LASER Centrum Depilacji Laserowej w Koszalinie.
- Jak bardzo korzystanie z depilacji laserowa jest dziś powszechne? I czy korzystają z niej tylko kobiety?
- Depilacja laserowa staje się coraz popularniejsza zarówno u kobiet jak i mężczyzn. W naszym salonie zdecydowanie więcej mamy pań. Najchetniej wybieranymi obszarami, z których usuwamy zbędne owłosienie są bikini, pachy, łydki. Panowie -w mniejszej ilości, aczkolwiek również korzystają z tego typu zabiegów, przede wszystkim na takie partie jak plecy, ramiona, klatka piersiowa.

Czytaj więcej...

EdwardGrzegorzFunkeEdward Grzegorz Funke to człowiek-instytucja. Fotograf, biznesmen, propagator kultury, mąż, ojciec, dziadek... można długo wymieniać. Jako inżynier oddał swoje serce fotografii. Opowiada nam o tym, oraz o recepcie na długoletnie małżeństwo.

- Inżynier z duszą artysty. Czy to możliwe połączenie?
- Jestem twórcą, ale czy artystą? Na pewno najlepszą odpowiedzią jest komplet widzów na moich wernisażach. Inżynieria to zawód, ale mi, doktorowi nauk technicznych potrzebna była też pasja, swój styl życia. To daje mi fotografia. Ale jako fascynacja osobami, obrazem, nie źródło dochodu, zarobku, coś z czego się żyje. Aczkolwiek jeszcze na 2 roku studiów dorabiałem sobie jako fotoreporter studenckiej gazety "Kronika Studencka" i robiłem fotografie ślubne. Był to dość dochodowy fach. Swoich zdjęć nie sprzedaję, wolę je czasem przekazać na potrzeby na przykład aukcji charytatywnych.

Czytaj więcej...

halloweenHalloween z roku na rok coraz bardziej wkracza w kulturę masową naszego kraju. W sklepach, hipermarketach pełno jest wszelkiej maści gadżetów i zabawek związanych z tym zjawiskiem. Ale poza tym, że Halloween to sposób na większe zyski sieci handlowych, nie jest tylko popularnym pukaniem do drzwi przebranych dzieci, czy imprezą. Opowiada o tym Alfred Palla, doktor teologii i autor książek z zakresu historii Biblii i starożytności, oraz rozwoju duchowego.
- Skąd wzięło się Halloween?To jedynie zbiór zabaw,folklor, czy kryje się za tym jakaś głębsza tajemnica? 
- W starożytności niemal wszystkie kultury obchodziły Święto Zmarłych na początku listopada. Starożytni Egipcjanie, Fenicjanie, Asyryjczycy, Żydzi, Persowie, a także mieszkańcy dawnych Indii, Europy, Meksyku i Peru obchodzili na początku listopada Dzień Śmierci połączony z Nowym Rokiem. Frederick Filby, badacz dawnych tradycji, napisał że stary świat zginął w listopadzie, a w rok potem w tym samym miesiącu zaczęła się nowa era.

Czytaj więcej...


Archiwum artykułów

Dodaj Temat

 reklama balticbd

calidozaworarka

 toplaserkoszalinlogo1

baneredu4you1

reklamamchecinski1                                                

teproogłoszenieopracebalticinfo1

lechbudIIetap

logo.rgb

e.sztorc.banner

inwestbohwawy

 

vertaxofertareklama1

banerekfotowoltaika210x240px3

 assetlogolarge

 

balticinfopl

 

dermalogicalogo1


logonieruchomosci ew1

logopraxis

pamprofil

 

4mobile

banerbogurscy
 banerek1
logo just
 
MAPA STRON I II
stat4u