We wsi Strzeżenica , leżącej w powiecie koszalińskim znajduje się Zakład Przetwórstwa Garmażeryjnego prowadzony przez Zbigniewa Naszydłowskiego i jego małżonkę. To, co ich wyróżnia to ręcznie robione pierogi, doskonałej jakości i w wielu smakach.- W naszych mrożonkach nie bedzie chemii, czy sztucznych dodatków- wyjaśnia właściciel, Zbigniew Naszydłowski- Jeśli pierogi są z mięsem, to zawierają wyłącznie mięso wieprzowe i przyprawy, żadnych zamienników.

Zakład zatrudnia 9 osób i funkcjonuje od 1996 roku, choć jak wspomina właściciel, na samym początku zajmował się inną działalnością, związaną z usługami transportowymi. Ostatecznie padło na pierogi, które od wielu lat można nabyć w sklepach w Polsce i za granicą, ale nie trafiają one do hipermarketów. Rocznie kilka ton pierogów z logiem Naszydłowski opuszcza nasz kraj.

W prowadzeniu firmy pomaga panu Zbigniewowi jego żona, Janina, która jak sama mówi- wspiera męża w kwestiach organizacyjnych.Czy trudno razem prowadzić biznes? -Praca zostawiana jest za progiem domu i o kwestiach firmy nie rozmawia się podczas wolnego czasu- informuje Janina Naszydłowska. Wchodząc na halę produkcyjną, nie zastaniemy tam mechanicznej taśmy i komputerów, lecz kobiety ręcznie sklejające pierogi. Tworzą ich do 500 kg dziennie. - Udało mi się kiedyś ulepić nawet jedną, czy dwie sztuki- śmieje się pan Zbigniew.
Jego zakład jest laureatem m.in konkursu organizowanego w 2005 r przez koszaliński NOT ( Produkt Pomorski- za pierogi ruskie). Firma ciągle się rozwija i stanowi zdrową przeciwwagę dla masowej, mechanicznej produkcji pierogów, oferowanych w marketach.

  • DSC00087aDSC00087a
  • DSC00085aDSC00085a
  • DSC00084aDSC00084a
  • logologo

 

 

 

 

Dodaj Temat

 baner eskimos balticinfo

 

 

ekosunreklama1a

 

PRAXISreklamalogo

 

domino1

 

ajkankidsreklama

 

baltic info1

 

37383535 1900590956653476 8181025753773637632 n

 

 

 

toplaserbaner

 

 edu4ujesien

 

reklamamchecinski1

 

e.sztorc.banner

   

lechbud3etap

 

 

psw

 

balticinfopl



 

 

 

 
 
 
 
MAPA STRON I II
stat4u