FoodsWegetarianizm przestaje być nowinką i staje się rzeczywistością kulinarną rosnącej liczby Polaków. Tendencję tę dostrzegają właściciele barów i restauracji, menedżerowie sieci sklepów i stacji benzynowych. Z różnych powodów wege jest na fali. Przeciętny Polak wie już, na czym polega wegetarianizm. Większość nawet pamięta, że dania rybne też są mięsne, więc wegetarianie za nie podziękują. A jajka to zalążki, wobec czego niektórzy w nich nie gustują.

Czym więc zajada się homo vegetarianus? I tutaj czeka nas wielka niespodzianka — wielu wegetarian przyznaje, że po zmianie diety rozpoczęli wielką przygodę w krainie smaków. Kiedy zechcesz zaskoczyć podniebienie, raczej nie poprzestaniesz na użyciu soli i pieprzu, lecz zaczniesz eksperymentować, bawić się łączeniem smaków. Niekiedy takimi zabawami skażesz się na post, ale z czasem będzie coraz lepiej. Komponowania smacznych i pełnowartościowych posiłków, z przepysznymi deserami włącznie, uczymy się szybko.

Trudno nie dostrzec, że kuchnia wegetariańska służy człowiekowi. Z jednej strony, z bulw, strączków i orzechów można tworzyć przebogate potrawy, z drugiej — nawet niepozorny kawałek marchewki może być świetną przekąską. I nie zapominajmy, że jemy też oczami. A wegetariański talerz przyciąga całą gamą kolorów — niezależnie od pory roku kusi zielenią, czerwienią i żółcią.

 

Wegetarianizm rzekomo prowadzi do braku białka i niektórych aminokwasów. Wegetarian ponadto upomina się, że są bardziej narażeni na skutki niedożywienia i braku składników odżywczych. Naprawdę jednak wegetarianie uważniej przyglądają się temu, co jedzą. Gdybyśmy sprawdzili, kto głównie pyta o ekologiczne warzywa, zboża czy mleko, okazałoby się, że roślinożercy. Wegetarian straszy się anemią, ale wyniki badań krwi tych obaw nie potwierdzają. Wegetarianie zwykle cechują się większą świadomością swojego zdrowia i procesów, które na nie wpływają.

Wegetarianizm, utożsamiany ze zdrową dietą, uważany jest za dosyć drogi. Często przeciwnicy tego stylu odżywiania twierdzą, że żywność ekologiczna i z półek „Zdrowa żywność” jest kilka lub nawet kilkanaście razy droższa niż „zwykłe” jedzenie. To prawda, ale okazuje się, że nie musisz korzystać z większości takich produktów, aby być zdrowym wegetarianinem. Wybór diety wegetariańskiej nie oznacza skazywania się wyłącznie na drogą żywność. A jeśli już ją rozważamy, to pamiętajmy, że lepiej wydawać pieniądze na dobrą żywność niż na suplementy diety — również kosztowne, a często nieskuteczne.

Wegetarianizm jest dietą idealną dla człowieka — wspaniale wpływa na samopoczucie i zdrowie oraz sprzyja długowieczności. Jest wielkim ukłonem w stronę Matki Ziemi — produkcja roślinna wielokrotnie mniej obciąża zasoby naturalne aniżeli hodowla zwierząt rzeźnych. Nie ma potrzeby, abyśmy zjadali mięso innych istot, kiedy wokół mamy takie bogactwo odżywczych warzyw, zbóż, orzechów.

Każdy z nas podejmuje decyzje o diecie, wypoczynku i pracy. Wszyscy przy tym dążymy do harmonii i równowagi. Wegetarianizm w wielkim stopniu przyczynia się do tego stanu, którego wszystkim czytelnikom życzę.

 

Katarzyna Kędzierska

Dodaj Temat

 baner eskimos balticinfo

 

 upiotra1ab

 

ekosunreklama1a

 

PRAXISreklamalogo

 

logo 03baner

 

uniaprezent1

 

leowesolychswiat

 

 

blob gwiazdka WESOLYCH SWIAT

 

avon1mission

 

 

reklamamchecinski1

 

e.sztorc.banner

 

 

psw

 

balticinfopl



 

 

 

 
 
 
 
MAPA STRON I II
stat4u