FoodsWegetarianizm przestaje być nowinką i staje się rzeczywistością kulinarną rosnącej liczby Polaków. Tendencję tę dostrzegają właściciele barów i restauracji, menedżerowie sieci sklepów i stacji benzynowych. Z różnych powodów wege jest na fali. Przeciętny Polak wie już, na czym polega wegetarianizm. Większość nawet pamięta, że dania rybne też są mięsne, więc wegetarianie za nie podziękują. A jajka to zalążki, wobec czego niektórzy w nich nie gustują.

Czym więc zajada się homo vegetarianus? I tutaj czeka nas wielka niespodzianka — wielu wegetarian przyznaje, że po zmianie diety rozpoczęli wielką przygodę w krainie smaków. Kiedy zechcesz zaskoczyć podniebienie, raczej nie poprzestaniesz na użyciu soli i pieprzu, lecz zaczniesz eksperymentować, bawić się łączeniem smaków. Niekiedy takimi zabawami skażesz się na post, ale z czasem będzie coraz lepiej. Komponowania smacznych i pełnowartościowych posiłków, z przepysznymi deserami włącznie, uczymy się szybko.

Trudno nie dostrzec, że kuchnia wegetariańska służy człowiekowi. Z jednej strony, z bulw, strączków i orzechów można tworzyć przebogate potrawy, z drugiej — nawet niepozorny kawałek marchewki może być świetną przekąską. I nie zapominajmy, że jemy też oczami. A wegetariański talerz przyciąga całą gamą kolorów — niezależnie od pory roku kusi zielenią, czerwienią i żółcią.

 

Wegetarianizm rzekomo prowadzi do braku białka i niektórych aminokwasów. Wegetarian ponadto upomina się, że są bardziej narażeni na skutki niedożywienia i braku składników odżywczych. Naprawdę jednak wegetarianie uważniej przyglądają się temu, co jedzą. Gdybyśmy sprawdzili, kto głównie pyta o ekologiczne warzywa, zboża czy mleko, okazałoby się, że roślinożercy. Wegetarian straszy się anemią, ale wyniki badań krwi tych obaw nie potwierdzają. Wegetarianie zwykle cechują się większą świadomością swojego zdrowia i procesów, które na nie wpływają.

Wegetarianizm, utożsamiany ze zdrową dietą, uważany jest za dosyć drogi. Często przeciwnicy tego stylu odżywiania twierdzą, że żywność ekologiczna i z półek „Zdrowa żywność” jest kilka lub nawet kilkanaście razy droższa niż „zwykłe” jedzenie. To prawda, ale okazuje się, że nie musisz korzystać z większości takich produktów, aby być zdrowym wegetarianinem. Wybór diety wegetariańskiej nie oznacza skazywania się wyłącznie na drogą żywność. A jeśli już ją rozważamy, to pamiętajmy, że lepiej wydawać pieniądze na dobrą żywność niż na suplementy diety — również kosztowne, a często nieskuteczne.

Wegetarianizm jest dietą idealną dla człowieka — wspaniale wpływa na samopoczucie i zdrowie oraz sprzyja długowieczności. Jest wielkim ukłonem w stronę Matki Ziemi — produkcja roślinna wielokrotnie mniej obciąża zasoby naturalne aniżeli hodowla zwierząt rzeźnych. Nie ma potrzeby, abyśmy zjadali mięso innych istot, kiedy wokół mamy takie bogactwo odżywczych warzyw, zbóż, orzechów.

Każdy z nas podejmuje decyzje o diecie, wypoczynku i pracy. Wszyscy przy tym dążymy do harmonii i równowagi. Wegetarianizm w wielkim stopniu przyczynia się do tego stanu, którego wszystkim czytelnikom życzę.

 

Katarzyna Kędzierska

Dodaj Temat

 baner eskimos balticinfo

 

 

ekosunreklama1a

 

PRAXISreklamalogo

 

logo 03baner

 

 

BANERTYSZKAM

 

 

37383535 1900590956653476 8181025753773637632 n

 

 

 

toplaserbaner

 

 edu4ujesien

 

reklamamchecinski1

 

e.sztorc.banner

   

lechbud3etap

 

 

psw

 

balticinfopl



 

 

 

 
 
 
 
MAPA STRON I II
stat4u