Moje życie tak jak moja kuchnia pełne jest poezji. Poezja chodzi za mną od zawsze. Już w szkole podstawowej pisałam pierwsze wiersze. Wydałam trzy tomiki: Wyrwane z niepamięci- 2005, Drugi reżyser – 2010 i Wędrówki – 2010. W tym roku zamierzam wydać kolejny, który jest już gotowy i czeka na właściwy moment. Obecnie kończę też prace nad moją pierwsza powieścią. Książki to zdecydowanie ważna cześć mojego życia. Rok temu założyłam „Laboratorium pomysłów”, z założenia miała to być agencja reklamowa, ale po tym pierwszym okresie działalności widzę , że skłaniam się bardziej w stronę firmy szkoleniowej.

Organizuję warsztaty, na których przybliżam wiedzę dotyczącą naszej historii kulinarnej: „Jak się dawniej musztardę robiło”, „Cukierki bez cukru”, to zajęcia dla każdego, kto jest ciekawy i chce próbować nowych doświadczeń. Wkrótce zamierzam uruchomić zajęcia dla osób, które chcą się nauczyć piec domowy chleb. Ta zapomniana sztuka nie jest trudna, a codzienne lub weekendowe wypiekanie chleba integruje rodzinę i sprawia dużą frajdę, wszystkim, którzy tego spróbują.

Jak mówiłam już wcześniej książki są dla mnie niesłychanie ważne. Dlatego jeszcze w tym roku zamierzam wydać jako Laboratorium pomysłów pierwszą kołobrzeską książkę kucharską: „Smaczny Kołobrzeg. Kuchnie rejonu kołobrzeskiego”. W książce znajdą się stare zapomniane przepisy na dania z tego regionu, oraz najlepsze popisowe dania szefów kuchni naszych najlepszych restauracji. Patronat nad książką przyjął Starosta Kołobrzeski, który jest także pasjonatem gotowania. Nadal poszukuję partnerów, którzy pomogą mi zrealizować ten plan. Tym bardziej, że moja książka powstaje z pasji jaką jest historia kuchni regionalnej.

Opracowanie starych zapomnianych receptur kulinarnych z Pomorza, to coś więcej niż napisanie jeszcze jednej książki kucharskiej. Odtworzenie dawnych przepisów nie jest rzeczą łatwą. Trzeba je najpierw znaleźć: w zapomnianych starych książkach, wspomnieniach, zeszytach, karteczkach. Potem trzeba te zapiski zrozumieć. A potem już tylko kupić właściwe składniki i zająć się: gotowaniem, smażeniem, pieczeniem. Na koniec należy potrawę elegancko ułożyć na talerzu, sfotografować a potem można już próbować jak smakuje i delektować się tym historycznym smakiem. Poznając historyczne potrawy naszego regionu i te , które jadamy tu do dziś a wywodzą się one z naszej tradycji, stajemy się częścią tej historii. Gotując z przepisów: mam, cioć i babć podtrzymujemy tradycję.

Jesteśmy świadectwem naszych przodków. Historia ludzkości , to nie tylko historia wojen. To także historia naszej kuchni. Poznając ją poznajemy samych siebie. Pomysł na książkę jest próbą uratowania od zapomnienia naszego dziedzictwa. Kultura i sztuka kulinarna jest jego ważną częścią. Jest pełna magii i poezji. Dlatego moja kuchnia jest poezji pełna.

  • BeataMieczkowska.www.baltic.info.plBeataMieczkowska.www.baltic.info.pl

Beata Mieczkowska-Miśtak

Laboratorium Pomysłów
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
www.laboratoriumpomyslow.eu

Dodaj Temat

 reklama balticbd

calidozaworarka

 

reklamamchecinski1

 

lechbudIIetap

 

inwestbohwawy

 

vertaxofertareklama1

banerekfotowoltaika210x240px3

 assetlogolarge

 

balticinfopl

 

dermalogicalogo1


logonieruchomosci ew1

logopraxis

pamprofil

 

4mobile

banerbogurscy
 banerek1
logo just
 
MAPA STRON I II
stat4u