browarkoszalin1Nie ma chyba w Koszalinie, regionie, czy nawet w Polsce osoby która nie spróbowała chociaż raz w życiu piwa marki BROK. Martin o wyrazistym, głebokim smaku, podobnie jak kultowy Sambor to marki dobrze znane smakoszom piwnego trunku. Piwo było bardzo popularne w XIX wiecznym Koszalinie, gdzie piwowarstwo Koszalina reprezentowało 7 małych browarów. Jednak dopiero rok 1874 ,uznany za oficjalną datę uruchomienia koszalińskiego browaru BROK przyniósł zmianę- piwo stało się towarem produkowanym na skalę przemysłową. Sekret bursztynowej barwy i charakterystycznego aromatu piwa BROK ukryty był w popularnych kolorowych, szklanych butelkach, zamykanych zdobnym, porcelanowym korkiem. Warto wspomnieć, że do XIX wieku produkcja wiązała się z wykorzystaniem w procesie technologicznym tzw. metody górnej fermentacji, polegającej na tym, iż podczas fermentacji, drożdże gromadziły się na powierzchni kadzi fermentacyjnej.

Do grupy produkowanych w ten sposób w większości piw ciemnych, zaliczały się także piwa pszeniczne. Piwo diametralnie zmieniło się na skutek wprowadzenia do produkcji tzw. metody dolnej fermentacji, która pozwalała na otrzymywanie klarownego trunku. Tego typu piwo do dziś święci tryumfy wśród konsumentów.

Ważne było użycie w procesie produkcyjnym maszyny parowej Jamesa Watta w 1846 r. Kolejnym etapem było wykorzystanie urządzeń do schładzania, opracowanych przez Carla von Linde w 1871 r. oraz wykorzystanie nowinek technicznych z zakresu słodowania zbóż. Zmiany umożliwiły produkcję piwa na skalę przemysłową. Przyczyniły się także do poprawienia jakości piwa. 

brok2W 1873 roku powstała koszalińska spółka „Kősliner Kommanditgesellschaft G. F. Gőrke”, czyli "Koszaliński Browar Piwa Spółka Komandytowa G. F. Gőrke". Spółka objęładyspozycji teren przy obecnej ulicy Spółdzielczej, gdzie budynek browaru mieści się do dziś (dawna Brauereigasse) który przeznaczono pod budowę browaru. Jednym z udziałowców spółki był między innymi starosta koszaliński August von Gerlach- Parsow. Budowa browaru została zakończona w 1874 r.Sześć lat. Tyle zajęło wspólnikom- koszalińskim kupcom i zacnym obywatelom uruchomienie browaru.  W 1883 r. przekształcono firmę w spółkę akcyjną Kősliner Actien-Bierbrauerei.

Następnie wybudowano rozlewnie piwa beczkowego i butelkowego, natomiast w 1912 r. dobudowano jeszcze dalsze trzy pomieszczenia. Przed I wojną światową zbyt piwa wynosił 28 000 hektolitrów piwa. Wymieniono część maszyn.

broks1

Niestety, po wojnie wskutek inflacji zarząd zmuszony został wprowadzić browar do koncernu Richarda Rückfortha w 1923 r. Była to konieczność, aby uniknąć bankructwa. Mimo fuzji udało się zachować dużą niezależność i utrzymać pakiet większościowy.
Produkcja i zbyt piwa rosły i w 1927 r. przekroczyły 30 000 hektolitrów.

Koszaliński browar otrzymał na korzystnych warunkach wysoką pożyczkę, która pozwoliła zmodernizować urządzenia (m.in. do śrutowania i czyszczenia słodu, oczyszczania wody, oraz nowy kocioł). Wcześniej browar wymienił drewniane kadzie fermentacyjne i leżakowe na aluminiowe. Pozwoliło to warzyć piwa leżakowe, pilzner koszaliński, piwo mocne, piwa słodkie, lemoniadę i wodę mineralną. 

Po II wojnie światowej koszaliński browar został zajęty przez Armię Czerwoną, która urządziła tam magazyny, zapewne rekwirując wcześniej pozostały towar. We wrześniu 1945 r. dawny browar został oddany w polskie ręce. Piętnaście lat później browar włączono w skład Koszalińskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych. W 1990 roku koszaliński browar został sprywatyzowany i trafił w ręce kolejnych właścicieli.

 

brok4Kalendarium:


1868 – powstaje Browar w Koszalinie (o charakterze rzemieślniczym)
1874 – budowa słodowni i rozbudowa Browaru (oficjalna data powstania)
1945 – maksymalna produkcja 28 tys. hl piwa rocznie, browar zdewastowany przez Armię Czerwoną
1955-1960 – Browar w rękach polskich, wzrost produkcji do 60 tys. hl rocznie
1960 – powstają Koszalińskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze (Browar w Koszalinie, Słupsku, Szczecinku, Połczynie Zdroju)
1990-1999 – Prywatyzacja Browaru, część udziałów kupuje koncern AHK z Hamburga. Modernizacja rozlewni, kotłowni, filtracji, postawienie tankofermentorów. W 1999 roku możliwości rozlewnicze spółki to ok. 450 tys. hl
2002 – powstaje spółka Browary Polskie Brok-Strzelec S.A.
2005 – Browar zostaje kupiony przez międzynarodowy koncern Royal Unibrew
2009 – Browar w Koszalinie staje się członkiem Grupy VAN PUR. Moce produkcyjne to obecnie 700 tys. hl piwa rocznie

 

 

Źródła fotografii oraz ciekawe strony poświęcone koszalińskim browarom:

1.http://www.vanpur.com.pl/browary/browar-koszalin.html

2.http://www.minibrowarkoszalin.pl/strona,3

3.http://piwomani.blogspot.com/2014/02/krotka-historia-browarnictwa-w.html

4. Tradycje piwowarskie na Pomorzu Zachodnim – Danuta Szewczyk – Muzeum w Koszalinie.

5. http://www.gazeta-odkrywcza.pl/files/newspaper/14/Gazeta_Odkrywcza_www_nr2.pdf 

Dodaj Temat

 reklama balticbd

calidozaworarka

kuncerokladka1a

 

folkfestiwal

polanareklama1

 technikumwkarlinie1a

 

lechbudholenderska1

 

inwestbohwawy

banerekfotowoltaika210x240px3

 

 

balticinfopl

 

dermalogicalogo1


logonieruchomosci ew1

logopraxis

uniastrzelnicabanerek1pamprofil

 

4mobile

banerbogurscy
 banerek1
logo just
 
MAPA STRON I II
stat4u